Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Ki ne hallott volna a híres rio-i és a velencei karneválról ? Ebben a videóban többek között szeretném bemutatni nektek ezen nagy karneválok magyarországi kistestvérét, a mohácsi busójárást, és hogy hogyan ünnepeljük mi magyarok a január 6-án kezdődő farsangot . Jelmezeket felvenni és indulás!
A busó jelmezek fontos kelléke az álarc. Azt tudjátok, hogy hagyományosan mivel festették ezeket az álarcokat?
A video végén megmutatjuk a választ.
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot , nagy lakomák, népünnepélyek, bálok, vidám mulatságok jellemzik. Ez a farsang időszaka. A világ több országában rendeznek ilyenkor karneválokat, Magyarországon a leghíresebb a mohácsi busójárás, amit az UNESCO is felvett a szellemi világörökség jelölési listájára. A mohácsi busójárás tulajdonképpen egy télűző mulatság. Az ijesztő jelmezes busók a folyón átkelve kolompokkal és kereplőkkel bevonulnak a városba. Jelképesen vízre bocsájtják a télbúcsúztató koporsót és biztos ami biztos, sötétedéskor máglyagyújtással elégetik a telet, az egybegyűltek pedig körtáncot járnak.
Régebben a farsang a párválasztás és a lakodalmak időszaka volt. Ennek két oka igen prózai. Először is, a húsvéti böjt időszakában tilos volt mennyegzőt tartani, másodszor pedig, ilyenkor nem nagyon volt munka a földeken, és az emberek ráértek lagzikba és multságokba menni. A legények szervezték a bálokat, a leányok pedig a kiszemelt fiúnak bokrétát küldtek. Ha a báli szezon végén a fiú a kalapjára tűzte a bokrétát, akkor már semmi akadálya nem volt az eljegyzésnek.
A nagyvárosok szórakozóhelyei is tartanak farsangi bálokat, vagy jelmezes mulatságokat . Aki jelmezben érkezik, az kedvezményt kap a belépő árából. Nálunk Halloweenkor es farsangkor is szokas jelmezt ölteni. Ne lepődjetek meg ha ijesztő vagy vicces jelmezekkel találkoztok az utcán! A gyerekek nagy örömére az iskolák és óvodák jelmezversenyeket tartanak. Ilyenkor rendezik meg a több mint száz éves múltra visszatekintő, híres Operabált Budapesten. Itt mindenki igyekszik megjelenni, aki számít a magyar közéletben.
A hamvazószerdát követő napot torkos csütörtöknek nevezik. Ezen a napon az ország minden pontján az akcióhoz csatlakozott éttermekben féláron lehet vacsorázni. A rendezvény sikerét jelzi, hogy legutóbb több, mint 800 étterem több mint 10 ezer asztalánál torkoskodtak az érdeklődők.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A busó jelmezek fontos kelléke az álarc. Azt tudjátok, hogy hagyományosan mivel festették ezeket az álarcokat?
A busók álarcát állatvérrel festették. Mivel szinte minden háznál volt disznóvágás így a disznóvér volt a legpraktikusabb és legolcsóbb festék.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Ha jelmezbálba mennél Magyarországon, minek öltöznél be?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide