Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Esztergom, Székesfehérvár és a Közép-Dunántúl régió
A Közép-Dunántúl régió az utazók számára rengeteg kincset rejt. Sajnos a lecke keretei nem engedik meg, hogy minden város megkapja a neki járó figyelmet, de egy későbbi, Balatonról szóló lecke során érintjük őket.
A régió három megyéből áll, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye. Észak felől haladva, az első ezek közül az ország legkisebb megyéje, Komárom-Esztergom. A megyében több hegység is található, köztük a Bakony északi része, a Pilis és a Vértes. Fontos szén- és bauxitlelőhelyek erősítik a helyi gazdaságot.
A természeti szépségek mellett a megye bővelkedik kulturális és történelmi emlékekben is. Bár nem Esztergom a megyeszékhely, mégis talán ez a város vonzza a legtöbb látogatót évente. Az egykori főváros ma az Alkotmánybíróság székhelye és a Római Katolikus Egyház magyarországi központja.
Fejér megye földrajza igen változatos, nem csak hegyvonulatok, de az alföld egy része is benyúlik a megyébe. Fővárosa Székesfehérvár, az egykori királyi székhely. Ez a terület, a Duna és az egész Nyugat-magyarországi régió volt a Római Birodalom keleti határvidéke, sok római kori emlék megtalálható itt. A kulturális emlékek mellett a megye ipara is számottevő.
Veszprém megye Magyarország egyik legerdősebb megyéje, közel harminc százalékát erdők borítják. Bár észak felől a Kisalföld mélyen benyúlik a megye területére, nagyobb része mégis inkább hegyvidék, délen pedig a Balaton határolja. A tó és környéke egy külön leckét kap a későbbiekben. A megye gazdaságában, az idegenforgalom mellett, fontos szerepe van a vegyiparnak és a bauxit- illetve barnakőszén-bányászatnak. A vulkanikus talaj kedvez a szőlészetnek is, Magyarország több fontos borvidékét találjuk a Balaton északi oldalán.
A régióba elsősorban a történelmi emlékek miatt érdemes ellátogatni, Esztergom, Székesfehérvár és Veszprém is a magyar történelem fontos szereplői. A bakonyi borvidékek és a későbbi leckében ismertetett Balaton is érdekes úti cél.

Comments

Hide