Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Szeged és a Dél-Alföld
Több mint 18 ezer négyzetkilométeres területével ez Magyarország legnagyobb statisztikai régiója. Ebben a régióba is három megye tartozik, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye.
A helyi lakosság többsége nagyobb falvakban, városokban él, ez egyébként jellemző az egész Alföldre. Bács-Kiskun megye a legritkábban lakott terület Magyarországon, Csongrád pedig az egyik leginkább urbanizált terület. A nagyobb falvak, illetve a városba tömörülés sokkal jellemzőbb ezen a vidéken, mint a Dunántúlon. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen jellegű elosztás jobb védelmet nyújtott a Törökvész idején.
A mezőgazdaság mellett (az Alföld mezőgazdaságáról már volt az előző leckében is szó) fontos ágazat a régióban a könnyűipar és az élelmiszeripar. Több élelmiszer-ipari céget találunk Bács-Kiskunban és Békésben, ezek húsipari termékeket, gyorsfagyasztott ételeket, baromfi termékeket gyártanak. Ezek mellett a textilipar, az üveggyártás és más könnyűipari ágazatok is megtalálhatók.
Csongrád megye sok szempontból az ország éléskamrája. A sok napsütésnek és a gazdag vízkészletnek köszönhetően ez a környék adja a hagyma, paprika és egyéb zöldségek mellet az őszibarack termelés jelentős részét is. A szegedi fűszerpaprika és a makói hagyma országszerte híres. Szegeden találjuk a híres Pick húsüzemet is.
A régió központja, Szeged, Magyarország harmadik legnagyobb városa. A fentebb már említett élelmiszer-ipari jelentősége mellett igazi kulturális központ is. Az ország legmagasabban jegyzett egyetemét itt találjuk, csakúgy, mint Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadát, amelyet nyaranta a Dóm téren állítanak fel. A Dél-Alföldre látogatóknak, különösen nyáron, szinte kötelező program Szeged megtekintése.
A Dél-Alföld mezőgazdasági, ipari és kulturális szempontból is fontos terület. Megtalálható itt a tizenegy magyar kisebbségből legalább nyolc, és vallásos szempontból is változatos a környék.

Comments

Hide