Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Közép-Magyarország
A Közép-Magyarország elnevezés Budapestre és Pest megyére utal. Bár nem könnyű ezt a területet Budapest nélkül tárgyalni, most mégis megkíséreljük, hiszen Budapest a későbbiekben külön leckét kap. Mivel hivatalosan Budapest agglomerációja Pest megyéhez tartozik (Budapest maga nem), így ez az ország legnépesebb megyéje.
Pest megye természeti szépségekben igen gazdag. Többek között a Pilis, a Börzsöny és a Cserhát is érdemel egy-egy látogatást, akárcsak Magyarország egyik legszebb vidéke, a Dunakanyar. A Budapesttől északra eső terület kiváló úti cél. Túrázni és hajókázni is szoktak az idelátogatók.
Bár Közép-Magyarország kulturális és gazdasági központja természetesen Budapest, sok szempontból érdemes figyelni Pest megye egyéb településeire is.
Pest megye északi részén található Szentendre, barokk belvárosa és templomai sok turistát csalnak ide minden évben, akárcsak a visegrádi vár. Habár az ország egyik legkisebb városa, Visegrád egyben a legöregebb is, 1009-ben alapították. A vár turisztikai és régészeti szempontból is igen fontos.
Pest megye déli részét sokszor az Alföld kapujának nevezik, hiszen ezen a területen már a síkvidék kezdődik, ellentétben a megye északi részén lévő hegyekkel. Budapestet elhagyva érkezünk Vecsésre. Az itt termesztett káposzta országszerte ismert. Tovább haladva dél felé az alföldi igazi kapujához, Ceglédhez érünk. Ez a környék már valóban nagyon hasonlít az Alföldről szóló leckékben megismertre.
Kelet felé elhagyva Budapestet, rövid utazás után Gödöllőre érünk. A város legfőbb nevezetessége a Grassalkovich-kastély. A mára kihalt Grassalkovich nemesi család építette a 18. században, ez Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A család több kastélyt is építtetett az Osztrák-Magyar Monarchia területén, legismertebb talán a gödöllői mellett a bécsi nyári palota.
A Pest megyét meglátogatók legizgalmasabb úti célja a Dunakanyar ideeső része és az északi hegyvidék túraútvonalai, várai lehetnek.

Comments

Hide