Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Budapest
Budapest Magyarország fővárosa, az ország legnagyobb települése, annak politikai, gazdasági és kulturális központja. Emellett neves gyógyfürdőváros is. A hegyvidék és az Alföld találkozásánál fekszik, a Duna két partján. Természeti adottságai alapján a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják.
Már az őskortól kezdve is lakott volt a terület, a Római Birodalom alatt Aquincum néven volt ismert, állandó királyi székhely a középkorban lett. 1873-ban az addig különálló három várost, Pestet, Budát és Óbudát fővárosként egyesítették. A 20. században igazi világvárossá lett, 1950-ben a területe a környező települések hozzácsatolásával két és félszeresére nőtt. Ma Budapest 23 kerületből áll, teljes lakossága 1, 7 millió fő.
A Duna jobb partján, a Budai-hegység lábánál elhelyezkedő Buda alapvetően lakó és pihenőövezet, míg a bal parton fekvő Pest kereskedelmi és ipari központ. A Duna budapesti szakaszán három sziget található— a legnagyobb a Csepel-sziget, északra haladva a város szívében található a történelmi múltú Margit-sziget (ami ma kedvelt zöldövezet), valamint az évről évre megrendezett, külföldön is híres Sziget-fesztivál helyszínéül szolgáló Hajógyári-sziget. Hét hidat láthatunk a Dunán, köztük legismertebb az 1849-ben épült Lánchíd.
Budapest hagyományosan iparváros volt, ám ipari súlya egyre inkább visszaesik, szerepét a kereskedelem és a szolgáltatás vette át, míg a gyárak az agglomerációba települnek ki. Itt a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem, és a legkisebb a munkanélküliség. A szolgáltatási ágazatban nagy jelentőségű a turizmusra épülő vendéglátóipar.
Budapesten jelenleg közel 850 műemlék és több mint 200 múzeum és galéria található, valamint több világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. Utóbbiak egy összefüggő útvonalat alkotnak, kezdve a történelmi Budai Várnegyeddel, a Duna-panorámával, az Andrássy út épületeivel egészen a Hősök teréig. Budapesten különleges ókori, középkori emlékek, barokk, klasszicista, szecessziós stílusú középületek, lakóházak, templomok sokaságaiba botolhatunk nap, mint nap.

Comments

Hide