Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

A Balaton, a „magyar tenger”
A Balaton Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb tava. Az ország nyugati részén helyezkedik el, hossza 77 km, szélessége átlagosan 8 km, átlagos mélysége csak 3-4 m. Nevét is sekélységéről kapta, a szláv eredetű név jelentése „mocsár, sár”, „sekély tó”. Felszíni területe 594 négyzetkilométer. A Tihanyi-félszigetnél a tó szélessége mindössze 1, 5 km, itt tartják évente a nemzetközi sikernek is örvendő Balaton-átúszást.
A Balaton és környéke a főváros után az ország leglátogatottabb turisztikai célpontja. Déli partja jóval sekélyebb, nyáron kiválóan alkalmas fürdőzésre. Az északi part gyorsabban mélyül, ez a vitorlázás és más vízi sportok szerelmeseinek ideális terep. Télen, ha befagy a tó, korcsolyázhatunk is a tavon.
A tó északi oldalán található még a badacsonyi borvidék, valamint a Tapolcai-medence, különleges alakú, vulkáni eredetű hegyeivel. A Balaton közelében sok termálforrás, gyógyfürdő található, legnevesebb a Hévízi Gyógyfürdő.
Közigazgatásilag a Balaton három megye- Somogy, Zala és Veszprém megyében terül el, a balatoni üdülőkörzethez közel kétszáz település tartozik. Az északi parton található Keszthely, „a Balaton fővárosa”. Keszthely már az őskortól lakott település, nevezetessége a barokk Festetics-kastély, mely ma múzeumként és kastélyszállóként működik. A Tihanyi-félszigeten fekszik Tihany, az ország egyik leglátványosabb táji adottságokkal rendelkező üdülővárosa. Szintén az északi oldalon található Balatonfüred, a legrégebbi üdülőhely. A déli part városai közül kiemelkedik Siófok, a Balaton legnagyobb városa. Legszebb partja Aranypart néven ismert, itt van a város szórakoztató központja is.
A Balaton és környéke sok szempontból érdekes lehet az utazóknak. Siófokot inkább pihenésre és szórakozásra ajánljuk, míg az északi parton Tihany, Keszthely városnézésre, a Badacsonyi borvidék pedig a helyi különlegességek kóstolgatására ajánlott.

Comments

Hide