Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

1 Comment

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍
Sorry, please keep your comment under 800 characters. Got a complicated question? Try asking your teacher using My Teacher Messenger.

HungarianPod101.comVerified
Thursday at 6:30 pm
Your comment is awaiting moderation.

Magyarország és Hollywood

A kilencvenes évek közepe-végétől kezdve Hollywood rendszeresen Magyarországot választja forgatási helyszínül. Ennek több oka is van, alább nézzünk néhányat.
Az első, hogy sokkal olcsóbb az itteni munkaerő, ami miatt könnyedén felépíthetnek akár városnyi díszleteket is egy-egy filmhez. Szintén fontos, hogy külföldi stábok húszszázalékos adókedvezményre jogosultak. A magyar filmes hagyományok nagy múltra tekintenek vissza, ez azért lényeges, mert az ideérkező hollywoodi produkciók tudják, hogy a szakértelem nem hiányzik. Újabb érv, hogy Budapest nagyon jó helyszín, a város nagyon "európai," legalábbis erre a hollywoodi sztereotípiára nagyon jól felhasználható. Fogalmazhatunk úgy, hogy Budapest játszotta már filmeken több város szerepét is, például Münchent a Max című John Cusack filmben, vagy Berlint a Brad Pittel és Robert Redforddal forgatott Kémjátszmában.
Természetesen a helyi vállalkozók igyekeznek ezeket a jó adottságokat újabb befektetésekkel kihasználni; már két hatalmas filmstúdió is van Magyarországon, az etyeki például méretben a világ egyik legnagyobb stúdiója, felveszi a versenyt bármelyik hollywoodi létesítménnyel.
A gazdasági helyzet a világválság után szintén lefelé nyomja az árakat, és a forint gyengesége is Hollywood malmára hajtja a vizet. Azonban ahogy Szőcs Géza kulturális államtitkár is elmondta: ."..az ország egész GDP-jét PR-ra költhetnénk, mégsem lenne akkora reklámereje, mint annak, hogy idejön Hollywood."
Itt készült többek között a vadiúj sorozat Jeremy Ironssal, a Borgiák. Csak 2010-ben itt forgatott Anthony Hopkins (Rítus), Uma Thurman és Robert Pattinson is (Bel Ami), valamint Angelina Jolie is itt rendezi legújabb filmjét. Itt készült a Pokolfajzat 2, a München, az Én, a kém, az Eragon és az Underworld is. Ez csak néhány példa, hiszen a kilencvenes évek közepe óta járnak ide Hollywoodból, a sorban az egyik első Madonna volt az Evitával.