Dialogue - Hungarian

Hide

Vocabulary (Review)

Hide
régió region, area
jelentőség significance
hivatalosan officially
hegyvidék mountains, mountainous area
borvidék wine region
fürdő baths, thermal baths
meglepetéseket tartogat holds surprises
visszaesés recession
barokk baroque
páratlan unparalleled, unique, unrivaled

Lesson Notes

Hide

Cultural Insights

Az Országos Kéktúra


A régiót meglátogatva mindenképpen töltsünk némi időt a Kéktúra útvonalon sétálva. Az ösvény több mint ezer kilométer hosszan halad az osztrák határtól a Zemplén keleti részéig, ennek során érinti a terület legszebb hegycsúcsait, várait és folyóvidékeit. Az Észak-magyarországi régióban az út mentén eljuthatunk például Hollókőre és az aggteleki cseppkőbarlangba is, mindkettő szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Ez volt Európa legelső hosszú távú túraútvonala, először a harmincas években kezdték jelölni. A túrázók, sőt a magyar népesség egy jelentős része szívesen nézte a nyolcvanas években készült dokumentumfilm sorozatot, amelyben Rockenbauer Pál a teljes filmstábbal járta végig az 1100 kilométeres távot. (Másfélmillió lépés Magyarországon) Könnyen felismerhető és követhető a Kéktúra fehér-kék-fehér vízszintes jelzése a fákon.

 

The Countrywide Blue Trail


If you visit the region, make sure that you spend some time hiking on the Countrywide Blue Trail (Országos Kéktúra). The trail is over a one thousand kilometers long from Eastern Zemplén to the Austrian border in the West, and it takes you past the most beautiful peaks, castles and rivers of the area. Following the trail in the Northern Hungarian region, we can get to the ethnographic village of Hollókő and the Stalactite Cave of Aggtelek, both UNESCO world heritage sites.

This was the very first long distance walking path in Europe; the earliest markings are from the 1930s. Hikers, and indeed, a large part of the population liked watching the 80s documentary series, in which Pál Rockenbauer walked the entire 1,100 kilometer length of the trail with the camera crew. The trail is easy to recognize and follow from the white-blue-white horizontal marks on the trees.

Lesson Transcript

Hide
Eger, Miskolc és az Észak-magyarországi régió
Az Észak-magyarországi régió Magyarország régiói közül az egyik legnagyobb.
A terület kiváló turisztikai adottságokkal és nagy mezőgazdasági jelentőséggel bír.
Hivatalosan három megyét értünk az Észak-magyarországi régió elnevezés alatt, ez a három Borsod, Heves és Nógrád.
A terület két legfontosabb városa Miskolc és Eger.
A környék jelentős része hegyvidék, itt található az ország legmagasabb pontja, Kékestető, illetve a legnagyobb átlagmagasságú hegysége, a Bükk.
A dombos környezet nem csak látnivalók szempontjából érdekes, hanem mert kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre is. Több nagy borvidék, köztük az egri és a tokaji is itt található.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb városa és a régió fővárosa Miskolc.
Bár a korábban inkább iparra, mint idegenforgalomra támaszkodó várost sok magyar nem tartja kimondottam csábító úti célnak, mégis érdemes látogatást tenni a környékre a közeli fürdők és a tokaji borvidék miatt.
Maga a város is tartogat kellemes meglepetéseket, a szolgáltató és vendéglátóipar sokat fejlődött a kilencvenes évek gazdasági visszaesése óta.
Heves megye fővárosa Eger, az ország egyik legszebb kisvárosa.
A barokk belváros turisták tízezreit csalja ide minden évben, csakúgy, mint a környező bortermelő vidék, a kiváló túraútvonalak és a termálfürdők.
Egertől dél felé haladva már a Nagyalföld északi része található, itt többek között búza, napraforgó és dinnyetermesztésből élnek a helyiek.
Nógrád megyét szintén rosszul érintette a kilencvenes években történt ipari leépülés, azonban a terület mára már kinőni látszik ezeket a nehézségeket.
A környék természeti szépsége páratlan, erdős, hegyes területek váltják egymást.
Ez itt a palócföld központja, a népcsoport a magyar sajátos változatát beszéli, konyhájuk, népviseletük szintén jól felismerhető.
Az Észak-magyarországi régiót érdemes meglátogatni a helyi bor, a termálfürdők, és az erdős-hegyes túraútvonalak miatt.